Variaties koolsalade

Van de heerlijke koolsalade heb je verschillende variaties. Voor ieder wat wils wat erg fijn is, omdat niet iedereen natuurlijk dezelfde smaak heeft. Hieronder heb ik een paar variaties neergezet waar ik een fijne ervaring mee heb en hopelijk jij ook binnenkort!

Azijn koolsalade

Dit was mijn gateway-salade, de eerste die ik me ooit herinner lekker gevonden te hebben. We ontmoetten elkaar op de tweede Big Apple Block Party in New York in 2004 en hoewel ik me niet precies kan herinneren wie de azijnsalade dat jaar slingerde, is er sinds die tijd een zeer goede toenadering in het boek van Mike en Amy Mill, Peace, Liefde en Barbecue. De dressing is gewoon een één-op-één-mix van ciderazijn en suiker met een beetje knoflook, olie en selderijzaadjes, die een lichte selderijsmaak en een beetje textuur toevoegen. Het is misschien eenvoudig, maar het werkt zo goed; die pittige, zoete smaken passen harmonieus bij de complexere wrijvingen en kruiden die te vinden zijn op de meeste barbecues. Vanwege het heldere, frisse karakter, hou ik er ook van als sandwichcomponent.

Rode sla in Lexington-stijl

Toen ik de term ‘rode sla’ voor het eerst hoorde, dacht ik dat het koolsla met rode kool betekende, maar in KFC koolsalade het Lexington-gebied in North Carolina is dat niet het geval. “Rood” verwijst naar de kleur van de dressing, Die ketchup gebruikt in plaats van de standaard mayo. Het nabootsen van de barbecuesaus die ook in de regio gebruikelijk is. De salade in Lexington-stijl leunen zwaar op azijn, waarbij ketchup en suiker worden gebruikt om een beetje van de rand af te nemen, samen met peper en hete saus om een beetje warmte toe te voegen. Het is een combo die geweldig is naast een stapel rokerig gehakt varken, waarbij de sla een aanvullende zoetheid, zweempje en specerijen toevoegt.

Mosterd sla

Van alle sla hier is deze mosterdvariatie mijn absolute favoriet. Ik sleutelde al jaren met het recept aan en uit voordat ik de juiste balans vond tussen romig, zoet en pittig, met een zachte bijt mosterd. De dressing is gemaakt van gelijke hoeveelheden mayo, gele mosterd, azijn en suiker. Een beetje hete saus en een beetje selderijzaad verdiepen de smaak zonder al te ingewikkelde dingen. Ik ben dol op de uitgebalanceerde en diepgaande smaak van deze universele crowd-pleaser.

Tangy appel sla

Om beide bitsheid en fruitigheid aan deze koolsalade toe te voegen, snij ik Granny Smith-appelen in mijn kool en wortels. Toen ik ging zitten op een geschikt verband om te combineren met deze versie, begon ik met zure room, die een rijkere en complexere basis maakt dan alleen mayonaise. Om te voorkomen dat het de andere componenten overstelpt, snij ik het met een vleugje mayo, samen met azijn, suiker, honing, zwarte peper en mosterdpoeder. Ik ben dol op de textuur van de selderijzaadjes, maar dacht niet dat ze het smaakprofiel zouden verbeteren, dus besloot ik om het met neutralere maanzaadjes te gaan. De laatste sla is pittig en scherp, wat een nieuwe dimensie toevoegt aan de klassieker met de lichte fruitigheid van de appel.