Knolselderij stamppot

Een stamppot is een mix van verschillende groente en soms eventueel ook fruit. De groentes worden vaak helemaal gaargekookt en daar wordt dan een moes van gemaakt. De stamppot die toch wel het bekendst onder de mensen is, is de andijvie of boerenkool stamppot met rookworst.

Knolselderij met stamppot recept

Een stamppot recept voor 4 personen

Ingrediënten

 • 500 gram aardappelen
 • 150 gram rucola
 • 3 kalkoenfilets
 • 1 knolselderij
 • 120 gram geraspte belegen kaas
 • 80 gram cashewnoten
 • 1 ½ lepels rietsuiker
 • 2 appels
 • Zout en peper of maggi
 • 1 eetlepel olie (zonnebloem)
 • 1 ½ eetlepels kaneel
 • 1 eetlepel mosterd
knolselderij

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 50 graden*. Neem nu de knolselderij en haal het schil er goed vanaf. Zorg er ook voor dat het onderste gedeelte van de knolselderij er goed van af gehaald wordt. Wanneer je de knolselderij goed hebt geschild, snij je het in grote blokken. Snij nu ook de aardappels in even grote stukken als de knolselderij. Pak nu een middelgrote pan met genoeg water en breng dat aan de kook. Wanneer je tekenen ziet van het water dat aan het koken is, kan je de aardappelstukken en knolselderij in de pan doen. Het is de bedoeling dat de aardappels en knolselderij circa 20 minuten gaar worden gekookt.

Vervolgens neem je een koekenpan en doe je daar de zonnebloemolie in. Hierin wordt de kalkoenfilet gebakken. De kalkoenfilet moet ongeveer 10-12 minuten gebakken worden. Terwijl de kalkoenfilet aan het bakken is, is er tijd om de appels in plakken te snijden. Bak deze vervolgens met de laatste minuten van de kalkoenfilet mee. Ook voeg je daar de kaneel en suiker aan toe.

Hierna is het bijna tijd om de aardappels en knolselderij van het vuur te halen en te vergieten. Zorg er wel voor dat er nog een greintje kookvocht in de pan blijft. Dat is later eventueel te gebruiken om de stamppot smeuïg maken. De nootjes moeten vervolgens ook geroosterd worden alleen dat moet droog gebeuren. Dus neem een andere koekenpan, strooi de cashewnoten erin en rooster ze even tot ze goudbruin zijn.

Zet ondertussen de oven 150 graden hoger zodat het op 200 graden verder voorverwarmd. Haal ook de kalkoenfilet van het vuur

Om te beginnen met het maken van de stamppot, vergiet je nu de aardappelen en de knolselderij en begin je het grof te stampen. Het kookvocht zou je er nu eventueel aan kunnen toevoegen om het zachter te maken. De volgende stap is het vermengen van de mosterd en rucola met de gestampte puree en het vervolgens in de ovenschaal te scheppen. Over hetgeen dat in de ovenschaal ligt, strooi je de geschraapte kaas en vrijwel de enige reden waarom het gerecht de oven in gaat, is zodat de kaas goed smelt. Het laten smelten in de oven is overigens wel zo lekker en zorgt ervoor dat het gerecht langer warm blijft. Laat het ongeveer 6-7 minuten smelten. Wanneer je daar niet voor wilt kiezen, zou je eventueel de kaas erdoorheen kunnen husselen zodat het door de warmte smelt. Het kan er overigens voor zorgen dat de kaas niet volledig smelt. Wanneer je de ovenschaal uit de oven hebt gehaald is het tijd om het gerecht op te dienen. Geniet ervan!
*oven alleen voorverwarmen wanneer je ervoor kiest om de kaas te laten smelten.

Handige tip

Wanneer je knolselderij in een ander gerecht of ander soort stamppot wilt gebruiken, zorg ervoor dat je de andere ingrediënten erop afstemt. Knolselderij heeft van zichzelf namelijk een ietwat zoete smaak en vergt goede combinatie.