Knolselderij friet

Hoe van aardappelen patat te maken valt, is er van knolselderij ook friet te maken. Hieronder volgt een recept.

Friet van knolselderij

Een recept voor 1 persoon.

Ingrediënten en benodigdheden

 • 1 ½ Kerriepoeder
 • 2 Stukken knolselderij
 • 1 ½ Paprikapoeder
 • 3 tl-Olijfolie
 • 3 Eierdooiers
 • 1 tl-mosterd
 • 1 tl-Citroensap
 • Olijfolie
 • Staafmixer
 • Bakplaat
 • Bakpapier

Bereidingswijze

Begin met het goed schoonmaken van de knolselderij en het voorverwarmen op 220 graden. Schil vervolgens de schil ervan af en was de knolselderij opnieuw. Belangrijk is het dat je de onderkant, waar de kronkels te zien zijn, er goed van af haalt. Snij vervolgens plakken van de knolselderij en het liefst in even grote lagen zodat de frietjes even dik zijn. Die plakken snij je vervolgens horizontaal of verticaal in even grote stukken, tot zover dat kan.

Daarna neem je de bakplaat en leg je er bakpapier op en leg je de frietjes er goed verspreid op. Maak nu een mixje van de paprikapoeder, kerriepoeder en olijfolie en meng het met elkaar. Het mixje vermeng je nu met de knolselderijstukken. Als je ervoor wilt zorgen dat de frietjes extra knapperig worden dan kan je er extra olijfolie overheen strooien. Zorg ervoor dat je er niet te veel overheen giet want dan worden de frietjes sompig en té vettig. Drie eetlepels extra moet voldoende zijn.

De frietjes behoor je circa 25 minuten te bakken in de oven en halverwege allemaal met een vork om te draaien. Zorg ervoor dat ze goed gekleurd en gaar zijn.

Extraatje

knolselderij

Wat het gerecht ietsjes lekkerder zou maken, is het gebruiken van je zelfgemaakte mayonaise als dip. . Daarvoor moet je de mosterd, eierdooiers en citroensap met elkaar vermengen door het te mixen met een staafmixer. Zorg ervoor dat je het mixt tot het een glad geheel is geworden.

Koolhydraten

Wanneer je het hebt over koolhydraat arm, kan je niet om knolselderij heen draaien. In vergelijking met aardappels, zoete aardappels, aubergine en een paar andere groente waar je friet mee kan maken, is de knolselderij degene met de minste koolhydraten. Alhoewel het in combinatie met frietsaus minder vetarm wordt... Een portie knolselderij friet bevat 85 kcal in tegenstelling tot gewone friet, die maar liefst over 302 kcal bezit per portie. Een portie friet met frietsaus bevat zo een 468 kcal.

Kroketjes

Ook is het nog mogelijk om de knolselderij te frituren en er kroketjes van te maken. De knolselderij frietjes hebben dan een krokant laagje met een zachte vulling. Wat je daarvoor moet doen is het pureren van aardappel met de knolselderij en wat boter. Voeg er ook een paar eierdooier aan toe met wat kaas en maggi. Je hebt de keuze om er bolletjes of reepjes van te maken. Vervolgens dip je de bolletjes/reepjes in eiwit en vervolgens in paneermeel. Zorg ervoor dat het volledig bedekt is met het meel en begin ze vervolgens te frituren.