Geschiedenis koolsalade

Koolsalade werd ‘ontdekt’ in de 18e eeuw en kreeg toen de tijd de naam ‘Anglicization Nederlander koolsla’, wat eigenlijk gewoon koolsalade is. Er zijn twee manieren die je kunt gebruiken bij het bereiden van een koolsalade. Je kunt ervoor kiezen om het klaar te maken met karnemelk of mayonaise, maar je kunt het ook klaar maken met verschillende kruiden en azijn. De kool wordt fijn gesneden in stroken of wordt versnipperd in kleine stukjes kool.

De twee varianten hiervoor genoemd zijn erg belangrijk. Dit zijn de basis gerechten van koolsalade. Deze gerechten zijn door de jaren heen flink veranderd een aangepast. Zo zijn ze vaak gemaakt met room of zure room en met wortelen in plaats van karnemelk en mayonaise. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende opties die je kunt gebruiken voor het basisrecept. Dit komt doormiddel van allerlei ingrediënten die goed passen bij koolsalade. Zo kun je koolsalade goed mengen met paprika, uien, radijs, fruit, kaas, mayonaise, room, peper en vele andere kruiden en specerijen.

In Amerika zal je vaak zien dat ze in restaurants en andere ketens de koolsalade vaak verwisselen voor karnemelk of mayo. In Amerika zijn er heel veel verschillende varianten. Op de ene plek eet men koolsalade weer anders dan op de andere plek. Zo bevat in de ene regio de koolsalade vooral mosterd bij de azijn. Er is nog een andere variant, deze wordt ‘rode slaw’ of ‘barbecue slaw’ genoemd en wordt vooral geserveerd in Noord-Carolina, in de regio Piemonte. Deze salade is niet gemaakt met mayonaise, maar in de plaats van mayonaise is er gebruik gemaakt van ketchup en azijn.

Verschillende landen

KFC koolsalade

Koolsalade is niet meer zoals vroeger puur van kool gemaakt. Tegenwoordig zit er veel meer in en bij de koolsalades. In vele landen wordt koolsalade geserveerd en gemaakt, maar overal wordt het weer anders bereid. In Engeland is de koolsalade niet meer de salade is van vroeger. Dit komt omdat er vele andere ingrediënten gebruikt worden, zo doen zij er vaak wortel of ui bij als aanvulling. In sommige gevallen worden er noten bijgedaan, zoals walnoten of rozijnen. Zweden heeft ook weer een eigen variant gemaakt van de koolsalade. Hier wordt koolsalade vaak gemaakt met olie en azijn en zij eten het ook meestal bij de pizza. Andere koolsalades in Zweden bevatten bijvoorbeeld broccoli. In Griekenland wordt dat koolsalade vooral geserveerd bij gerecht. Je krijgt het bij de meeste gerechten er gewoon bij. De Grieken gebruiken vaak olijfolie, citroensap, azijn, peper en zout en nog meer kruiden om de koolsalade op smaak te brengen. De Duisters bereiden de koolsalade ook weer anders. Zij bereiden het met rode of witte kool en noemen het ook ‘Krautsalat’. De Duitsers kennen 2 varianten. Zo hebben zij een warme en een koude variant. In de koude variant wordt groente geraspt of fijngesneden. Ze kruiden de groenten met marinade van azijn en olie en wordt ook nog aangevuld met ui en appels. De warme variant wordt gekookt in een bouillon en wordt op doormiddel van olijfolie en azijn op smaak gebracht. De Duitsers voegen er vaak ook nog ham en spek aan toe.